Skip to main content

Tijd voor winterbanden

Rubber wordt bij lagere temperaturen harder, zodat een optimale aanpassing van de band aan het wegdek niet meer mogelijk is, waardoor er verlies van grip optreedt. Bij zomerbanden ligt dat punt op ca. 7°C. Bij winterbanden wordt dat punt door een aangepaste rubbersamenstelling verschoven naar zeer lage temperaturen. De band blijft flexibel en kan voor een goede grip zorgen.

Winterbanden bieden een betere wegligging en kortere remafstand.Het profiel van een winterband is voorzien van lamellen die kunnen vervormen en zich als grijpers in de sneeuw en nat wegdek vasthappen. Bij temperaturen onder de ca. 7°C zullen winterbanden merkelijk beter gaan presteren dan zomerbanden.

Voor winterbanden kan u gebruik maken van aparte velgen. Het monteren en demonteren is niet goed voor de band. Bovendien bespaart u op de kosten voor monteren en uitbalanceren door aparte velgen te gebruiken. Een set winterbanden op aparte velgen wordt zo op termijn een goede investering, vooral ook in veiligheid!

De consumentenorganisaties wijzen erop dat extra winterbanden niet veel meer kosten dan alleen zomerbanden. ‘U gebruikt nu twee sets banden parallel in plaats van achter elkaar’ klinkt het.

Ameye Jo – Bandencentrum